Benedikt čubet
Rostlina, která získala své jméno po sv. Benediktu, byla totiž uznávanou bojovnicí proti dýmějovému moru.
Ovšem další benefity pro zdraví, které přináší, se hodí i dnes:
* zlepšuje zažívání, trávení
* bojuje proti nadýmání, plynatosti a zácpě,
* pomáhá při chřipce a nachlazení,
* usnadňuje vykašlávání,
* zklidňuje podrážděnou pokožku,
* urychluje hojení ran a vřídků,
* ulevuje od příznaků spojených s bolestivou a silnou menstruací,
* detoxikuje organismus.
Bodlák svatý, požehnaný. Tyto a mnohé další názvy jsou důkazem velké úcty, kterou si čubet zasloužil kvůli přínosu našemu zdraví. Lidoví léčitelé i středověcí učenci jej považovali za dostupnou a přesto nesmírně schopnou léčivku. Benedikt lékařský, latinsky Cnicus benedictus, je jednoletou bylinou, která dorůstá i do výšky 60 cm. Typický je pro něj jasně žlutý květ a stonek s listy hustě pokrytými jemnými chloupky. Rostlina pochází z oblasti kolem Středozemního moře, ale najdete ji i jinde na slunných a sušších místech s kvalitní zeminou.
Čubet je jedlá bylina. Můžete na něj narazit i v různých alkoholických nápojích, kam je přidáván kvůli své příjemně nahořklé chuti. Pro léčivé účinky se sbírá nať, která se následně za nízké teploty suší. Nálev z nati se může pít, ale mnozí si z něj připravují koupel či hojivé obklady.
Konzumaci benediktu by se měly vyvarovat těhotné ženy a osoby se žaludečními vředy. V rozumné míře se v ostatních případech může pít až osm týdnů, poté raději dodržte několikatýdenní přestávku.
Výrobky: Benedikt